Nieuwe informatie noopt tot herbezinning aanleg N207 Zuid

De Vrienden van het Bentwoud hebben samen met een aantal samenwerkende burgerinitiatieven twee open brieven gestuurd. Een gericht aan de gemeenteraad van Alphen a.d. Rijn  en een aan Provinciale Staten van Zuid-Holland. Zij wijzen op nieuwe informatie die beschikbaar is gekomen en die de noodzaak van de aanleg van de N207 Zuid tussen de A12 bij Waddinxveen en Boskoop twijfelachtig maakt.  Zij vragen om in de lopende onderzoeken ook plaats in te ruimen voor alternatieven zonder de aanleg van dit traject.

De brieven zijn gestuurd door de Vereniging Vrienden van het Bentwoud, de Vereniging behoud landelijk Waddinxveen, de bewoners Weidelanden Hazerswoude en de Vereniging Natuurbehoud Groenpoort.

Nieuwe informatie
De aanleiding voor deze brieven is het onderzoek dat de gemeente Alphen aan den Rijn is  gestart naar een nieuwe oost-westverbinding over of onder de Gouwe. Het blijkt dat zo’n verbinding noordelijk van Boskoop de huidige verkeersoverlast in Boskoop vrijwel kan halveren.
Tweede nieuwe informatie betreft plannen voor de zogeheten ‘Bodegravenboog’. Deze nieuwe verbinding tussen A12 en N11 vermindert naar het zich laat aanzien het verkeer op de N207 (oostelijk langs de Gouwe) met 25%, dat betekent zo’n 4.000 voertuigen minder per dag.
De argumenten voor die aanleg van de N207 Zuid tussen de A12 bij Waddinxveen en Boskoop lijken door deze nieuwe informatie goeddeels weg te vallen.
De schrijvers van de open brieven beschouwen dit als belangrijke bouwstenen voor een integrale, regionaal-brede visie waarop zowel in de gemeenteraad Alphen als in Provinciale Staten is aangedrongen.

Volledig integraal regionaal-breed onderzoek nodig
Uit mededelingen van de gemeente Alphen en de provincie blijkt dat bij de onderzoeken die nu worden uitgevoerd het aanleggen van de N207 Zuid tussen de A12 bij Waddinxveen en Boskoop als vaststaand uitgangspunt is genomen. Daarmee gaat het mis. Bekend is dat deze beoogde weg de problemen in Boskoop en Hazerswoude verergert. En het blijft onduidelijk of deze weg past binnen een integraal plan of juist niet.
De burgerinitiatieven vragen daarom met nadruk om in de lopende onderzoeken de nieuwe informatie mee te nemen zodat eindelijk een echt integraal beeld kan ontstaan. En daarin moeten ook alternatieven worden bezien zonder de aanleg van de N207 Zuid.  Al was het maar om te voorkomen dat er vele miljoenen worden besteed aan een weg die extra verkeershinder oplevert en voor oplossing van de echte problemen overbodig blijkt te zijn.