N207 Zuid: bewoners vragen hulp Provinciale Staten bij WOB-verzoek

Bewoners van Benthuizen, Boskoop en Hazerswoude hebben Provinciale Staten van Zuid-Holland gevraagd te helpen om gegevens beschikbaar te krijgen over te verwachten aantallen auto’s en verkeersstromen. Een verzoek – op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) – om deze gegevens hebben de bewoners onlangs gedaan aan de gemeente Alphen en de Omgevingsdienst Midden Holland. Die lijken nu naar elkaar te verwijzen voor de verstrekking van de informatie. Daarnaast roepen de bewoners Provinciale Staten op nieuwe informatie eerst te gebruiken voor planvorming voor de regio alvorens te besluiten tot aanleg van de N207 Zuid.

De bewoners zijn verenigd in de Vereniging Vrienden van het Bentwoud, de Vereniging behoud landelijk Waddinxveen, de bewoners Hazerswoude/Weidelanden en de Vereniging Natuurbehoud Groenpoort Hazerswoude.

Hulp van Provinciale Staten gevraagd
De gemeente Alphen aan den Rijn doet onderzoek naar een nieuwe oeververbinding over de Gouwe bij Boskoop en gaat daarbij uit van de aanleg  van de N207 Zuid (van A12 bij Waddinxveen tot de N 209 bij Boskoop). De gemeente Alphen weigert zonder motivatie om ook  berekeningen uit te voeren waarbij de N207 Zuid niet wordt aangelegd. Daarom hebben de bewoners op grond van de WOB de gegevens opgevraagd over aantallen auto’s en verkeerstromen en de rekenmodellen die de gemeente heeft gebruikt voor de onderzoeken. De gemeente Alphen verwijst naar de Omgevingsdienst Midden Holland (OMDH). Die heeft laten weten zich te beraden op de verstrekking van de informatie en contact op te nemen met Alphen. “Zo worden we van het bekende kastje naar de muur gestuurd waar de Nationale ombudsman een bloedje hekel aan heeft”, aldus Siep Eilander van de Vereniging Vrienden van het Bentwoud. “Daarom vragen we ook hulp van Provinciale Staten.”

Nieuwe feiten
Uit het onderzoek dat Alphen uitvoert blijkt dat een snelle verbindingsweg ten noorden van Boskoop over of onder de Gouwe het verkeer op de Zijde met ongeveer de helft kan verminderen. Ook zal er minder autoverkeer door Hazerswoude rijden met zo’n verbinding. En de zogenaamde Bodengravenboog zal leiden tot ongeveer 25 procent minder verkeer op de N207 ten oosten van Waddinxveen. “Dit laat zien dat de knelpunten in het verkeer beter met deze wegen aangepakt kunnen worden dan door de aanleg van de N207 Zuid, waarover de rapportage van de provincie uit 2017 stelt dat die alleen maar meer verkeer zal aantrekken”, stelt Harry Ramler, een actieve bewoner uit Boskoop. “Er wordt al lang gesproken over de N207 Zuid’, vult Eilander aan, “maar de effecten zijn nog maar recent duidelijk. Die moeten in de planvorming worden betrokken. Nu doorgaan met de aanleg van de N207 Zuid kun je zien als gokken met 80 miljoen belastinggeld”.

Lees hier de open brief gestuurd aan Provinciale Staten met de vraag om hulp bij het verkrijgen van de gegevens. De bijlage bevat kort samengevat de effecten die de MER rapportage uit 2017 aangeeft en de gevolgen van andere plannen.