Teleurstelling over ontwerpsessies Verlengde Bentwoudlaan

De Vereniging Vrienden van het Bentwoud is erg teleurgesteld in de gang van zaken bij de ontwerpsessies over de Verlengde Bentwoudlaan. De N 207 Zuid wordt ‘versnipperd’ ontworpen. Met deze aanpak bieden de provincie en gemeenten geen ruimte om met betrokken partijen en bewoners te zoeken naar samenhangende oplossingen voor verkeersproblemen en behoefte aan natuur en recreatie.

De Vrienden van het Bentwoud hebben dit in een brief aan de Stuurgroep N207 laten weten. Zij willen graag een gesprek met de Stuurgroep om alsnog hun argumenten te kunnen toelichten. In de ontwerpsessies bleek geen ruimte te zijn om hierover van gedachten te wisselen. Klik hier voor de brief aan de Stuurgroep N207.

Vijf ontwerpcriteria
De Vrienden hebben uitgangspunten geformuleerd voor het ontwerpen van de weg. Als aan deze criteria niet kan worden voldaan, moet volgens de Vrienden gestopt worden met het verder ontwerpen. De ontwerpcriteria zijn:
– nut en noodzaak van de weg moeten vaststaan. Onderzoek laat zien dat de weg geen verkeersproblemen oplost, maar ze groter maakt;
– ontwerp vanuit een regionaal overkoepelend plan. Nu zijn het versnipperde initiatieven die samen voor veel nieuw asfalt in het Groene Hart zorgen;
– begin waar de problemen het grootst zijn. Dus los de verkeersproblemen bij Hazerswoude-Dorp en De Zijde in Boskoop structureel op;
– als de weg er dan toch moet komen: geen geluids- en zichthinder en stankoverlast,
– en een volwaardige kwantitatieve compensatie in de vorm van robuust meer bos. De Vrienden hebben hiervoor twee voorstellen gedaan: groene verbinding Gouwbos – Bentwoud en verbinding Rotte – Bentwoud.
De uitwerking van de uitgangspunten staat op de website van de Vrienden.

Geen gehoor
De Vrienden hebben net als een aantal andere betrokkenen regelmatig hun standpunt laten horen bij de provincie en bij de verschillende gemeenten. De overheden verwijzen naar elkaar. En het ontwerpen van de weg is door de overheid inmiddels ‘versnipperd’ in gang gezet. Zo raakt het belang van een volwaardig natuur- en recreatiegebied als het Bentwoud ondergesneeuwd. Daarom willen De Vrienden graag het gesprek met de Stuurgroep. Goede argumenten geven uiteindelijk de doorslag, aldus De Vrienden.