Vroege bij op Groot Hoefblad

Net als bij het klein hoefblad verschijnen de bloemen van deze plant meestal voordat de bladeren zich vertonen. De wonderlijk gevormde bloemen kunnen op de nog kale voorjaarsbodem een wat bizarre aanblik bieden. Het later verschijnende blad kan ons ook verbaasd doen staan. Het doet enigszins denken aan enorme rabarberbladeren. Ik heb de volgroeide plant, die zo’n meter hoog kan worden wel eens “wilde rabarber” horen noemen.
Groot hoefblad kck100315
Probeer niet uit hoe de plant smaakt. Hij richt onherstelbare leverschade aan. Het enorme blad zorgt er voor dat concurrerende planten kansloos zijn. Geen zonnestraaltje bereikt de bodem op plekken waar het groot hoefblad groeit. De wereld onder het immense blad biedt een welkome bescherming aan schaduw minnende dieren zoals wormen, slakken, en amfibieën als kikkers en padden.
Bij op groot hoefblad kck100315
Vandaag schijnt de zon en de eerste bijen en hommels laten zich lokken door de nectar in de roze bloemen. De foto laat duidelijk een stuifmeelklompje op de rechter achterpoot van de bij zien. Door zich regelmatig van voor naar achter te poetsen verzamelt het stuifmeel zich in korfjes aan de achterpoten. Het wordt door de bijen naar het nest getransporteerd, waar het als voedsel voor de larven dient. Imkers kunnen in hun bijenkast een voorziening aanbrengen die het stuifmeel uit de korfjes doet vallen. Het schijnt ook voor de mens nuttige voedingsstoffen te bevatten.

http://www.bestuivers.nl/Home