Grote groene sabelsprinkhaan

Egypte wordt momenteel geteisterd door een sprinkhanenplaag van “bijbelse proporties” meldt Nu.nl. 30 miljoen van deze insecten vreten het land kaal. Deze grote groene sabelsprinkhaan doet daar niet aan mee.
Grote groene sabelsprinkhaan 2 kck 200815
Integendeel: naast allerlei andere insecten en hun larven staan er zelfs andere sprinkhanensoorten op zijn menu. Slechts heel zelden eet hij plantaardig voedsel. Wel is het een indrukwekkende verschijning. Het dier is, de voelsprieten niet meegerekend, zo’n 5 cm lang en de “sabel” aan het achterlichaam ziet er vervaarlijk uit. Het is echter geen wapen, maar een legbuis waarmee het vrouwtje haar eitjes in de bodem legt. Deze komen pas na de winter uit. De onvolwassen sprinkhaantjes die er uit kruipen, de nimfen, moeten nog zeven keer vervellen voordat ze volwassen zijn en zich kunnen voortplanten.
Het schijn dat deze enorme sprinkhaan vrij algemeen voorkomt in Nederland. Je vindt hem alleen niet zo gemakkelijk door zijn perfecte schutkleur. Pas wanneer hij zich bedreigd voelt en na een lancering met zijn enorme achterpoten wegvliegt verraadt hij zijn aanwezigheid.
Bronnen:Wikipedia, SoortenBank.nl, https://www.ivn.nl/afdeling/gooi-en-omstreken