De inktvis van het Bentwoud

Lang, lang geleden zat ik met mijn vader aan tafel en vroeg ik hem: ‘’Pap, mag ik je botjes zien?’’ Om misverstanden te voorkomen: daarmee bedoelde ik een plastic doos met botjes en wat fossielen. Altijd als mijn vader dan de doos van zolder haalde waren er twee vragen. Vraag 1 was: Wanneer mag ik de doos hebben? En vraag twee was: Wat is dit? De doos is inmiddels van mij en de interesse voor de botjes is er nog steeds. Ik verdiep mij al lange tijd in fossielen uit het pleistoceen en ik zoek ze nog graag. Mijn collectie is al aardig groot. Als je mij ziet lopen zal het opvallen dat ik altijd naar beneden kijk. Dat komt omdat ik altijd op zoek ben. Ook als ik naar het Bentwoud ga. Naast de oude parkeerplaats ligt op het moment een grote hoop aarde.
Belemniet
Als de nieuwsgierige puber die ik ben klim ik op de berg om te kijken wat er aan de hand is. Ik loop aan de andere kant de berg af en mijn oog valt op een rond steentje met een puntje. Dit herken ik nog van papa’s botjes! Een belemniet! Enthousiast storm ik op mijn vader af met het fossiel. Hij staat wat onhandig met zijn camera te spelen dus kan ik nog even zoeken. Belemniet na belemniet komt de grond uit. De mooiste kleuren. Maar wat is dat nu eigenlijk, een belemniet? Wat ik heb onthouden is dat het een inwendige schelp van een inktvis is. Maar hoe oud en welke soort? Ik heb totaal geen verstand van het jura en krijt. Na wat gegoogle kom ik op mijn favoriete site over fossielen. Ik vind daar deze info: Je moet de belemnieten splijten om de soort te bepalen. Ook staat er dat de vindplaats erg belangrijk is. Ik vind splijten zonde en ik weet niet waar het zand vandaan komt dat is gebruikt voor de berg. Ook de ouderdom is lastig zonder vindplaats. Het zal waarschijnlijk uit het krijt of het jura komen. Het Krijt is een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden. Het jura duurde van 200 tot 145 miljoen jaar geleden. Nou, die vragen zijn dus ook niet echt goed beantwoord. Maar er is meer. Hoe heeft dit beest eruit gezien? De stukjes die ik heb gevonden zijn niet de complete schelp. Het is het gedeelte aan het einde van het beest (rostrum). Het stuk is dus nog veel langer geweest. In 2 stukken zit nog wel een deel van het gat waar het weekdier in zat. Ik heb een reconstructie gemaakt van het beestje. Het dier leefde in zee en had tentakels met kleine haakjes om zijn prooi te grijpen die hij in zijn snavel stopte (geen zuignappen zoals de inktvissen van nu). De kleur is geïmproviseerd. Dit is een heel verhaal geworden. Ik ga naar bed.
Melle Kuit