N207 Zuid: bewoners doen WOB-verzoek bij Alphen

Bewoners van Benthuizen, Boskoop en Hazerswoude hebben de gemeente Alphen gevraagd om de gegevens en rekenmodellen voor de berekening die de gemeente nu uitvoert in het kader van een tweede oeververbinding over de Gouwe bij Boskoop. De aanleiding voor dit verzoek op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) is, dat wethouder Van Velzen weigert ook varianten door te laten rekenen waarbij de N207 Zuid tussen A12 bij Waddinxveen en de N209 bij Boskoop niet wordt aangelegd. De wethouder stelt zich op het standpunt dat deze weg langs Waddinxveen en door het Bentwoud er sowieso komt.

De bewoners zijn verenigd in de Vereniging Vrienden van het Bentwoud, de Vereniging behoud landelijk Waddinxveen, de bewoners Hazerswoude/Weidelanden en de Vereniging tot behoud Groenpoort Hazerswoude.

Variant zonder aanleg N207 Zuid zelf doorrekenen
De bewoners vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente niet een variant zonder de nog niet aangelegde N207 Zuid doorrekent. Daarom willen ze dat nu zelf doen. Zij willen de beschikking krijgen over de gegevens over de te verwachten aantallen auto’s en verkeerstromen, die de gemeente nu gebruikt voor haar eigen berekeningen. “We verwachten dan ook dat we de informatie snel kunnen krijgen. Dat is belangrijk omdat de provincie Zuid-Holland opeens heeft aangegeven dat zij op 25 april een besluit gaan nemen over de aanleg van de N207 Zuid”, stelt Siep Eilander,  van de Vereniging Vrienden van het Bentwoud. “De door ons gevraagde varianten zijn onmisbaar voor een  visie op verkeer en leefbaarheid in de regio  waarnaar zowel in Provinciale Staten als in de gemeenteraad van Alphen is gevraagd”, aldus Kees Bot, een actieve bewoner uit Waddinxveen.

Oeververbinding bij Boskoop en aanleg Bodegravenboog belangrijke bouwsteen voor oplossing verkeersproblemen regio
De bewoners vinden een tweede oeververbinding bij Boskoop belangrijk om de Zijde in Boskoop te ontlasten. Deze weg kampt dagelijks met enorme verkeersoverlast.  De  gewenste oeververbinding zal ook een gunstig effect hebben op de verkeersproblemen bij Hazerswoude. Uit de officiële rapportage van de provincie over de mogelijke N207-Zuid blijkt dat die nog meer verkeer gaat aantrekken en de verkeersproblemen zal verergeren. De bewoners hebben zelf voorstellen gedaan om de problemen wel op te lossen, waaronder deze oeververbinding. Ook de eventuele aanleg van de zogenaamde Bodegravenboog leidt tot vermindering van verkeer in de regio. “Wij noemen dat bouwstenen voor een integrale visie”,  zegt Kees Bot. “We kunnen de 80 miljoen die de N207-Zuid gaat kosten beter besteden aan de echte knelpunten dan aan een weg die de verkeerssituatie en de leefbaarheid van de regio alleen maar beroerder maakt”.

Lees hier het Wob-verzoek aan de gemeente Alphen.