Column: kinderbomenbos in het Bentwoud maakt nieuwe start

Op 14 november 2015 is een nieuw begin gemaakt met het kinderbomenbos in het Bentwoud. ’s Ochtends is een aantal ‘geboortebomen’ geplant. In de middag hebben ouders, grootouders en andere familie 17 populieren geplant om overleden kinderen te gedenken. Na afloop hebben zij ook 17 duiven laten uitvliegen.
kinderbomenbos

Een eerste begin met het kinderbomenbos in het Bentwoud is gemaakt in 2009. Daarna is het lang stil gebleven. Dit mooie glooiende stuk in het Bentwoud, dat ’s zomers vol staat met bloemen, leek daardoor wat onbestemd en verrommelde. Erger vond ik de teleurstelling van ouders die erop hadden gerekend een boom te kunnen planten voor hun overleden kinderen. Daarom hebben we als Vrienden van het Bentwoud de verantwoordelijken gevraagd dit op te lossen en mensen te informeren over de stand van zaken. Dit is op een goede manier gebeurd en we kunnen nu een groeiend kinderbomenbos tegemoet zien.

Het planten van de 17 ‘levensbomen’ was een bijzondere en indrukwekkende plechtigheid – ik gebruik dat woord bewust – om mee te maken. Het laat je niet onberoerd als je ziet hoe ouders met een overleden kind met hun verdriet omgaan. Het is mij duidelijk geworden dat het kinderbomenbos voorziet in een grote behoefte. Voor meer informatie over komende plantdagen moet je de website van het kinderbomenbos in de gaten houden.

Siep Eilander
Voorzitter van de Gebruikersgroep van het Bentwoud