Argumenten tegen Verlengde Bentwoudlaan slaan aan bij Provincie

Verschillende politieke partijen krabben zich achter de oren als het gaat om de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan. Dit bleek bij de commissievergadering Verkeer van Provinciale Staten van Zuid-Holland. De Vereniging Vrienden van het Bentwoud roept de politiek op om de aanleg van deze weg niet door te laten gaan.

Samen met bewoners en deskundigen trok de vereniging op deze commissievergadering de onderbouwing van de provincie ernstig in twijfel. De gebruikte cijfers blijken niet te kloppen: 30% van het verkeer in de rapporten blijkt te bestaan uit spookauto’s: auto’s die alleen in de rapporten voorkomen. Een betrokken agrariër rekende voor dat de weg voor veertig vrachtauto’s per dag wordt aangelegd oftewel één miljoen belastinggeld per vrachtauto. Voor- en tegenstanders zijn het er over eens dat de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan de knelpunten in Hazerswoude en Boskoop niet oplost, maar verergert. Iedereen vindt dan ook dat er een integraal plan moet komen met ten noorden van Boskoop een oeververbinding over de Gouwe.

De Vrienden van het Bentwoud pleiten al jaren voor zo’n plan op regionaal niveau waarin wonen, werken, vervoer en groene recreatie een afgewogen plek krijgen. “Eerst aanleggen en dan gaan nadenken, dat is natuurlijk niet verstandig”, zegt Siep Eilander, voorzitter van deze vereniging. “Het is winst dat dit gevoelen nu breed begint te leven bij de politieke partijen.”

Met de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan zou het Bentwoud opnieuw een groot gebied verliezen. Van de oorspronkelijk beloofde 1300 hectare is dan nog de helft over. Met die omvang kan het Bentwoud het doel van een robuust bos met allure – waarvoor je dan als Zuid Hollander niet naar de Veluwe hoeft – niet meer waarmaken. “Wij doen dan ook een klemmend beroep op de politiek om naar andere oplossingen te zoeken op basis van een integraal plan”, aldus Eilander.