Fiets mee langs monumenten rond het Bentwoud

Op monumentendag zaterdag 8 september organiseren de Vrienden van het Bentwoud een fietstocht langs achttien van de monumenten in de gemeente Alphen aan den Rijn. De fietstocht is ongeveer 25 km lang en voor vrijwel iedereen te doen. De monumenten zijn kenmerkend erfgoed zoals boerderijen, molens, kerken, en een watertoren. Het is die dag ook Nationale Orgeldag. In kerken langs de routes zijn de orgels te bewonderen en te beluisteren. Rob van Daalhoff is één van de initiatiefnemers. Enthousiast vertelt hij: “De route voert over oude veendijken die een monument op zichzelf zijn en door het Bentwoud. Onderweg heb je prachtig zicht op het zich ontwikkelende bosgebied”.

Gratis folder beschikbaar
De route is beschreven in een gratis folder die op 8 september vanaf 10:00 uur op de volgende plaatsen klaarligt:
*Dorphuis De Tas in Benthuizen (De Dam 3);
*Roos eten & drinken/Floragebouw in Boskoop (Parklaan 4), en
*Historisch Museum in Hazerwoude-Dorp (Dorpstraat).
Behalve de folder is er op deze plekken ook de actuele informatie beschikbaar over de open monumenten langs de route.

Individueel of samen
Met behulp van de folder is de route eenvoudig te volgen als je hem individueel willen fietsen. Om te genieten van de open monumenten is het wel raadzaam hiervoor de tijd te nemen.
Maar de Vrienden van het Bentwoud bieden ook aan om samen op pad te gaan. “Er zijn nu eenmaal mensen die dat prettiger en gezellig vinden”, zegt Rob van Daalhoff. De gezamenlijke tocht start om 12:30 uur bij de Tas in Benthuizen. “We doen het rustig aan”, aldus Van Daalhoff, “en we nemen de tijd om enkele monumenten te bezoeken. Ik verheug me bijvoorbeeld nu al op het Cor Steyn-theaterorgel, dat die dag bespeeld wordt in het Flora-gebouw in Boskoop.”