Jaarlijks archief: 2015

Column: kinderbomenbos in het Bentwoud maakt nieuwe start

Op 14 november 2015 is een nieuw begin gemaakt met het kinderbomenbos in het Bentwoud. ’s Ochtends is een aantal ‘geboortebomen’ geplant. In de middag hebben ouders, grootouders en andere familie 17 populieren geplant om overleden kinderen te gedenken. Na afloop hebben zij ook 17 duiven laten uitvliegen.
kinderbomenbos

Een eerste begin met het kinderbomenbos in het Bentwoud is gemaakt in 2009. Daarna is het lang stil gebleven. Dit mooie glooiende stuk in het Bentwoud, dat ’s zomers vol staat met bloemen, leek daardoor wat onbestemd en verrommelde. Erger vond ik de teleurstelling van ouders die erop hadden gerekend een boom te kunnen planten voor hun overleden kinderen. Daarom hebben we als Vrienden van het Bentwoud de verantwoordelijken gevraagd dit op te lossen en mensen te informeren over de stand van zaken. Dit is op een goede manier gebeurd en we kunnen nu een groeiend kinderbomenbos tegemoet zien.

Het planten van de 17 ‘levensbomen’ was een bijzondere en indrukwekkende plechtigheid – ik gebruik dat woord bewust – om mee te maken. Het laat je niet onberoerd als je ziet hoe ouders met een overleden kind met hun verdriet omgaan. Het is mij duidelijk geworden dat het kinderbomenbos voorziet in een grote behoefte. Voor meer informatie over komende plantdagen moet je de website van het kinderbomenbos in de gaten houden.

Siep Eilander
Voorzitter van de Gebruikersgroep van het Bentwoud

Fietsroute langs monumenten rond het Bentwoud

De Vereniging Vrienden van het Bentwoud heeft een fietsroute monumenten rond het Bentwoud samengesteld. De tocht voert langs achttien monumenten in Benthuizen, Boskoop en Hazerwoude Dorp. Op Open Monumentendag 2015 heeft wethouder Kees van Velzen van de gemeente Alphen aan den Rijn de route officieel ten doop gehouden.
DSC09134

De aantrekkelijke fietstocht is ongeveer 25 kilometer lang en voert u langs kenmerkend erfgoed, zoals kerken, boerderijen en een watertoren. Er zijn mogelijkheden om hem in te korten tot ongeveer 15 km.

Padenplan voor Bentwoud aangeboden aan provincie

De Vereniging Vrienden van het Bentwoud heeft een voorstel voor paden in het Bentwoud aangeboden aan gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland. Omdat er geen geld is om het hele plan in een keer uit te voeren geeft de vereniging zeven prioriteiten aan. De vereniging hoopt dat de provincie zal instemmen met het voorstel.

Padenplan
Een aantal leden van de vereniging heeft samen met ambtenaren van de provincie en van Staatsbosbeheer gewerkt aan het Plan voor paden in het Bentwoud juni 2015. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen op hun eigen manier van het gebied kunnen gaan genieten. Fietsen, paardrijden, wandelen op paden waar honden los mogen, wandelpaden met de hond aangelijnd, maar ook stukken waar geen honden mogen komen om daar dieren en natuur beter de ruimte te geven. Een van de actieve leden is Cor Groenendijk. “Ik ben zeer tevreden over de manier waarop we hier samen met de ambtenaren van de provincie en Staatsbosbeheer aan gewerkt hebben”, zegt hij. “Wandelaars, fietsers en paardrijders hebben een verschillende snelheid. Het was een stevige puzzel om dat zo goed mogelijk uit elkaar te houden.”

Prioriteiten
De zogenaamde Driehoek Benthuizen-Zoetermeer is klaar. Het plan van de vereniging heeft dan ook betrekking op het deel van het Bentwoud ten oosten van de N209. Dit strekt zich uit van Zoetermeer tot Boskoop/Waddinxveen. Dat deel van het Bentwoud wordt tot midden 2016 door de overheid voorzien van een basisinrichting. Het padenplan gaat veel verder en kijkt naar de toekomst. In het plan heeft de vereniging zeven prioriteiten aangegeven voor de aanleg van paden voor het geval er extra financiële middelen beschikbaar komen (Prioriteiten in het plan voor paden juni 2015 en Prioriteiten in het plan voor paden juni 2015, toelichting). Bovenaan de lijst staat een voorstel om een pad bij de parkeerplaats te verharden zodat ook minder validen een ommetje kunnen maken. Een ander lid van de vereniging is Ton Homburg zegt daarover: “We moeten aan alle gebruikers denken. Ook mensen die niet zo ver kunnen lopen of een rolstoel gebruiken, moeten van het Bentwoud kunnen genieten”.
De Vereniging Vrienden van het Bentwoud gaat ook zelf actief op zoek naar mogelijkheden van sponsoring van de aanleg van paden. Een voorbeeld daarvan is het ‘atletiekpad’ bij Boskoop waarvoor al de nodige sponsoring is verworven.

Stap door de sprookjeswereld van het Bentwoud

Op zaterdag 20 juni verandert een deel van het Bentwoud in een sprookjeswereld. De Gebruikersgroep Bentwoud en Staatsbosbeheer nodigen kinderen met hun ouders of opa en oma uit om te ontdekken welke sprookjes er in het bos te vinden zijn. Al struinend over de speciaal uitgezette wandelroute ontdek je de sporen uit de sprookjes. Lekker al wandelend ontdekken en puzzelen in de natuur.
Sprookjestocht_019_door_Monica_Duffels

Wie liep er met zeven mijlslaarzen? Wie zat verstopt achter een rozenhaag? Wie loopt daar in een prinsessenjurk? Weet jij om welk sprookje het gaat? Onderweg kunnen de kinderen verschillende dingen doen en ontdekken. Aan het eind van de tocht staat er limonade en vertelt de Verhalenverteller een prachtig sprookje over het Bentwoud.

Datum: zaterdag 20 juni 2015.
Kosten: €2,50 per kind, begeleidende volwassenen zijn gratis.
Start: tussen 13.00 – 14.00 uur.
Startplaats: parkeerplaats van Staatsbosbeheer in het Bentwoud. Volg de borden P Bentwoud langs de onverharde weg langs de HSL lijn.
Duur: ongeveer anderhalf uur (2,5 km lang)
Aanmelden en betalen (graag gepast) kan bij de startplaats op de dag zelf.

Tip: de route loopt voor een groot deel over een onverhard struinpad en is slecht toegankelijk voor wandelwagens.

VIJF PARTIJEN REAGEREN OP OPROEP OVER N 207 ZUID

Vijf politieke partijen reageren op de oproep van de Vereniging Vrienden van het Bentwoud om duidelijkheid te geven over hun standpunt over de N 207 Zuid. De vereniging stelt het op prijs dat deze partijen hebben gereageerd en vraagt de overige partijen dat ook nog te doen vóór de Provinciale Statenverkiezingen.

In de aanloop naar de Statenverkiezingen heeft de Vereniging Vrienden van het Bentwoud in een open brief aan de politieke partijen in Zuid-Holland gevraagd helderheid te geven over hun opvatting over de plannen voor de N 207 Zuid. De vereniging beschouwt die plannen als de zoveelste inbreuk op het Bentwoud in wording. Vijf partijen hebben gereageerd op de open brief. Groen Links en Jezus Leeft zijn ronduit tegen. De SP schrijft: ‘het gaat inzet voor de onderhandelingen worden. En die plannen gaan van tafel als wij aanschuiven’. De PvdA stelt zich niet te kunnen voorstellen dat de Milieu Effect Rapportage (MER) ruimte voor de N 207 Zuid zal kunnen bieden. De SGP noemt de N 207 een essentiële provinciale verbinding, maar zal de onderzoeken naar alternatieven en de MER afwachten.

De vereniging stelt het erg op prijs dat deze partijen hebben gereageerd. De kiezer kan er zijn voordeel mee doen. ‘Het zou mooi zijn als de overige partijen zich ook zouden uitspreken’, aldus Siep Eilander, voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Bentwoud.

N207 ZUID: politici moeten zich uitspreken

De mogelijke aanleg van de N207 Zuid is een kwestie die uitstijgt boven één of meer gemeenten. Daarom moet het de aandacht krijgen van de politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland. De Vereniging Vrienden van het Bentwoud vraagt om concretere politieke visie hierop. De vereniging heeft de politieke partijen daarover op 2 maart 2015 een open brief gestuurd met de vraag om die helderheid te geven vóór de verkiezingen. Lees verder N207 ZUID: politici moeten zich uitspreken