Jaarlijks archief: 2016

Veilige en bereikbare toegang oostzijde Bentwoud nodig

De toe- en uitgangen aan de oostkant van het Bentwoud zijn op dit moment niet veilig en niet goed bereikbaar voor wandelaars en fietsers. De Vereniging Vrienden van het Bentwoud heeft de gemeenten Alphen aan den Rijn en Waddinxveen een voorstel gedaan om een bijeenkomst te organiseren voor bewoners van de gemeenten en gebruikers van het Bentwoud om samen tot passende oplossingen te komen.

Toe- en uitgangen gevaarlijk
In het oostelijk deel van het Bentwoud zijn de wandelpaden deze zomer aangelegd. Dit najaar wordt begonnen aan het fietspad, dat begin 2017 klaar zal zijn. Er zijn nu drie 3 toe- en uitgangen gepland voor voetgangers en fietsers: ter hoogte van huisnummer 122A aan het Noordeinde bij de Maaltocht, aan het Noordeinde juist ten noorden van de rotonde Snijdelwijklaan en ter hoogte van de sportvelden aan de Hoogeveenseweg. Het is gevaarlijk om op deze plekken het Noordeinde of de Hoogeveenseweg over te steken. Bovendien moeten wandelaars een tijd over een fietspad met tweerichtingsverkeer lopen om de toegangen te bereiken.
combi
Oplossen met bewoners en gebruikers
De Vrienden hebben de nodige vragen en klachten gekregen over de gevaarlijke situaties. Daarom heeft de vereniging aan de gemeenten Alphen en Waddinxveen het voorstel gedaan om een bijeenkomst te organiseren om samen met bewoners van deze gemeenten en gebruikers van het Bentwoud passende oplossingen te bedenken. Wachten op de eventuele aanleg van de beoogde N207 Zuid is geen optie: dat gaat nog jaren duren. Daarom moet de toegang voor mensen uit Boskoop en Waddinxveen die van het Bentwoud willen genieten, nu veilig geregeld zijn.

Ideeën van de Vrienden
Eerder hebben de Vrienden aan wethouder De Jong van Waddinxveen een voorstel overhandigd voor een verbinding voor wandelaars en fietsers van het Gouwebos en het Bentwoud. Daarnaast doet de vereniging nu een suggestie voor een zittrekveer door een duiker onder het Noordeinde.

Fiets op Open Monumentendag rond het Bentwoud

Pak op Open Monumentendag 10 september de fiets om te genieten van kenmerkend erfgoed rond het Bentwoud, zoals boerderijen, molens, kerken, en een watertoren. De Vereniging Vrienden van het Bentwoud heeft ook dit jaar een fietsroute samengesteld langs 19 monumenten in Benthuizen, Boskoop en Hazerswoude-Dorp. De route voert je over oude veendijken met prachtig zicht op het zich ontwikkelende bosgebied en gaat ook door het Bentwoud. De gereedgekomen fietspaden in het Bentwoud, en ook de toekomstige, staan in de folder.

Gratis folder
De gratis folder Fietsroute Monumenten rond het Bentwoud ligt op zaterdag 10 september voor je klaar. Je kunt hem dan krijgen in één van de volgende opstapplaatsen:
– Dorpshuis/eetcafé De Tas in Benthuizen (De Dam 3),
– Floragebouw in Boskoop (Parklaan 4),
– De Egelantier in Hazerswoude-Dorp (Raadhuisplein 1),
– Stadsboerderij De Weidemolen, Zoetermeer-Oosterheem (Burgemeester Middelberglaan 2).
Deze gelegenheden zijn die dag speciaal voor ons vanaf 10.00 uur open! Wij adviseren om uiterlijk 13.00 uur te vertrekken om van de monumenten te kunnen genieten.
Op de genoemde plaatsen vind je op Monumentendag ook extra informatie over de open monumenten langs de route.

Gezellig met elkaar fietsen
Vind je het gezellig om met meer mensen te fietsen? Dat kan: om 11.00 uur nemen de Vrienden van het Bentwoud je mee. We starten vanaf De Tas in Benthuizen.

Kom naar het Bentwoud Festival op zaterdag 18 juni

Op zaterdag 18 juni is het Bentwoud Festival. Met het festival wordt de officiële opening van het Bentwoud op feestelijke wijze ingeluid. Tussen 11.00 en 17.00 uur zijn er op het festivalterrein, ten zuiden van de golfbaan Bentwoud, tal van activiteiten voor jong en oud. Muziek en een hapje en een drankje is er tot 20.00 uur. Het belooft een prachtige dag te worden! U komt toch ook?

Het Bentwoud Festival wordt georganiseerd door de provincie Zuid-Holland, Staatsbosbeheer, gemeenten Alphen aan den Rijn en Zoetermeer en de Vrienden van het Bentwoud. De partijen zetten zich samen in om een goedgevuld festival te presenteren, met voor ieder wat wils.

Het Bentwoud
Het Bentwoud ligt op het grondgebied van Alphen aan den Rijn en Waddinxveen, tussen Zoetermeer, Benthuizen, Waddinxveen en Boskoop in. Het is een uniek natuur- en recreatiegebied van ruim 800 hectare. Het Bentwoud is het grootste aaneengesloten bosgebied in de Randstad. De afgelopen jaren zijn er 2,5 miljoen bomen en struiken geplant en is 80 kilometer aan wandel- en fietspaden aangelegd. Hoewel het bos nog volop in ontwikkeling is, zijn er nu vele bijzondere vogels, vlinders en planten te vinden.

Het Bentwoud biedt bewoners uit de omgeving ruimte voor rust en ontspanning en tal van recreatiemogelijkheden voor jong en oud, zoals een speelbos en een golfbaan. Het is een prachtig natuurgebied waar de regio trots op mag zijn. Staatsbosbeheer beheert het Bentwoud.

Festivalprogramma
Het publiek kan komen genieten van verschillende activiteiten en acts. Een greep uit het programma (onder voorbehoud):
Informatiemarkt
Zien, proeven en doen. Het kan allemaal op onze uitgebreide informatiemarkt. Kom meer te weten over het Bentwoud bij de organisatoren van het festival. Of bezoek de stands van o.a. de Imkersvereniging Groene Hart, Stichting Egelopvang Boskoop en het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN).

Silent disco
Twee dj’s, 150 koptelefoons: gooi de heupen los en laat je verrassen door de fijne dansmuziek van de silent disco. Lekker dansen, midden in het Bentwoud!

Bentwoud survivalparcours
Voor de echte waaghalzen hebben we een uitdagend parcours samengesteld met een tokkelbaan, klimwand en survivalbaan. Durf jij het aan om maar liefst 70 meter over het festivalterrein te roetsjen?

Wandelroutes
Atletiekvereniging AV ’47 uit Boskoop organiseert drie wandelroutes langs het festivalterrein, via het atletiek- en wandelpad van de vereniging. De tochten zijn 5, 11 en 15 kilometer lang. De tochten starten tussen 9.00 en 11.30 uur op het Sportpark Hoogeveenseweg in Boskoop.

En verder: optreden van Circus Nevermind, dronevliegen over het Bentwoud, diverse muzikale acts: o.a. Harpe Davids en verschillende bandjes, illusionist Dan Lefay van de Magische Winkel, workshop van professionele streetrunners, georganiseerde wandeltochten van de Vrienden van het Bentwoud, boomstammen zagen en houtsculpturen maken, geocaching met nieuwe caches, schminken, springkussen, trampolines, knutselen, reizende tentoonstelling Bentwoud en diverse foodtrucks met biologisch eten en drinken.

Kom met de fiets
Kom vooral met de fiets naar het festivalterrein. Zo kunt u direct genieten van de mooie omgeving. Komt u toch met de auto? Het is niet mogelijk te parkeren op het festivalterrein. U kunt wel parkeren bij de voetbalverenigingen BSC 68 (Benthuizen) en DSO (Zoetermeer) en de stadsboerderij De Weidemolen (Zoetermeer). Vanaf hier is het circa 15 minuten lopen naar het festival. Vanaf DSO en De Weidemolen kunt u ook met een huifkar naar de festivallocatie worden gebracht. Vanaf atletiekvereniging AV ’47 (Boskoop) gaat er een pendelbusje.

Op www.bentwoud.nl vindt u het festivalprogramma en een plattegrond van het Bentwoud. Bekijk ook onze Bentwoud Festival-evenementenpagina op Facebook (via provincie Zuid-Holland).

Plan aangeboden voor verbinding Gouwebos met Bentwoud

De Vereniging Vrienden van het Bentwoud heeft aan wethouder De Jong van Waddinxveen een voorstel aangeboden om een wandel- en fietsverbinding te maken tussen Gouwebos en Bentwoud. Nu is voor mensen uit Waddinxveen het Bentwoud minder goed bereikbaar dan uit andere plaatsen. Als de N207 Zuid er komt, wordt dit nog slechter. Het voorstel van de Vereniging biedt een oplossing en opent tegelijkertijd nieuwe recreatieve mogelijkheden.

Waddinxveners meest gedupeerd
In de huidige plannen eindigt het Bentwoud precies daar waar het Gouwebos begint, zodat er niets overblijft van een samenhang tussen de beide groengebieden. Dit is een gevolg van de eerdere bezuinigingen waardoor het Bentwoud sterk aan omvang heeft ingeboet. De Waddinxveners zijn door de inkrimping het meest gedupeerd, omdat het Bentwoud voor hen veel verder weg komt te liggen en zeer matig bereikbaar is. In de plannen is de dichtstbijzijnde toegang voorzien in Boskoop ten noorden van de rotonde Noordeinde / Snijdelwijklaan. “Vergeleken met de riante ontsluitingen aan de westzijde van het Bentwoud komt Waddinxveen er zeer bekaaid vanaf”, zegt Kees Bot, de initiatiefnemer voor dit plan.
Mogelijke verbinding Gouwebos-Bentwoud vanuit de lucht
Voorstel voor een recreatieve en ecologische verbinding
De Vereniging Vrienden van het Bentwoud wil de bereikbaarheid van het Bentwoud voor de inwoners van Waddinxveen verbeteren. De vereniging stelt voor een recreatieve en zo ecologisch mogelijke verbinding tot stand te brengen tussen het Gouwebos en het Bentwoud. Dat kan door het Lindelaantje in het Gouwebos te verlengen naar het Bentwoud en deze verbinding in een robuuste groenstrook te situeren. De recreatieve aantrekkingskracht van zowel Gouwebos als Bentwoud krijgt daarmee een impuls, en er ontstaan nieuwe kansen. Zo kan een OV-wandeling van meer dan 10 kilometer worden uitgezet door de beide groengebieden tussen station Waddinxveen-Noord en de Randstad Rail in Zoetermeer. Bovendien krijgt het Bentwoud-Oost in dit voorstel op de koop toe een parkeergelegenheid in de vorm van de bestaande parkeerplaats aan het Lindelaantje, nabij het Noordeinde.

Lees het volledige voorstel: Plan Verbinding Gouwebos – Bentwoud

Voetgangersbrug over N 209 bij Bentwoud krijgt vorm

Onder het toeziend oog van mensen van de Vereniging Vrienden van het Bentwoud zijn donderdagnacht 3 maart 2016 delen van de nieuwe voetgangersbrug over de N 209 geplaatst. De vereniging heeft er sterk voor gepleit dat voor wandelaars deze verbinding tussen het oostelijk en het westelijk deel van het Bentwoud tot stand zou komen. De overheden hebben hier positief op gereageerd. De vereniging is er blij mee dat de brug binnen afzienbare tijd in gebruik kan worden genomen.
Plaatsen deel voetgangerbrug
Om 23:00 uur was men klaar met de voorbereidingen voor het plaatsen van de brugliggers en de trappen van de brug. Vervolgens reed de eerste oplegger met de eerste brugligger onder de hijskraan van Mammoet. Een half uur later lag het de eerste ligger al op de pijlers. Om middernacht lag ook de tweede pijler op zijn plek, een echt precisiewerkje, mede vanwege de bomen die langs de weg staan. Hierna waren de trapdelen aan de beurt. De komende weken wordt de brug verder afgewerkt.

Onderzoek naar aanpassing nieuwe toegangsweg Bentwoud

De Vereniging Vrienden van het Bentwoud heeft aan de overheden over de toegang tot het Bentwoud bij Benthuizen voor de gevaarlijke verkeerssituatie bij de nieuwe toegang tot het Bentwoud ( brief aan de overheden over de toegang tot het Bentwoud bij Benthuizen van 20 januari 2016). De gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland heeft daarop aangegeven dat achteraf bezien meer aandacht had moeten worden besteed aan de specifieke eisen die een bos- en recreatieomgeving stelt. Staatsbosbeheer, de gemeente Alphen en de provincie zullen onderzoeken hoe de inrichting van de weg beter aansluit bij het bos en automobilisten dwingt minder hard te rijden. De vereniging is blij met de snelle reactie van de overheid en heeft aangeboden mee te denken.

Onveilige toegang tot het Bentwoud bij Benthuizen

De Vereniging Vrienden van het Bentwoud wijst op de gevaarlijke verkeerssituatie bij de nieuwe toegang tot het Bentwoud bij Benthuizen. De vereniging pleit voor een maximum snelheid voor auto’s van 30 km/uur en wil ook graag verkeersdrempels. De vereniging heeft hierover een brief gestuurd aan de Provincie Zuid-Holland, de gemeente Alphen aan den Rijn en aan Staatsbosbeheer. De vereniging pleit er ook voor om de buitensporige verlichting te verminderen. Lees de brief aan de overheden over de toegang tot het Bentwoud bij Benthuizen.